Veganvin

Lär dig allt om vegan-vin

Här får du läsa om veganvin - hur du kan urskilja att det är ett vin utan animaliska produkter och var du kan köpa det. Många vet inte om att det finns viner som är veganska men det gör det, vi förklarar processen och mycket mer här. För att ett vin ska vara ett veganvin ska klarningen av vinet skett utan några animaliska produkter. Ett vin klaras för att vinet inte ska få ”slöjor” och bli grumligt, man vill få det lent. Efter klarningen sjunker slöjorna till botten av vinkärlet där det enkelt kan avlägsnas. Du lagar ett veganvin på samma sätt som ett icke veganvin, längre ner kan du läsa om hur du på bästa sätt kan lagra vin i vinkylskåp.

Det vanligaste sättet att klara vin är genom filtrering men i vissa fall används animaliska produkter. Om man använder sig av animaliska produkter i klarningsprocessen är det vanligtvis mjölkprotein eller äggalbumin.

Hur vet man om ett vin är veganskt?

De som producerar vin måste märka ut på baksidan av vinets flaska om det finns något spår av animaliska produkter, alltså ett veganvin. Det finns inte någon internationell certifiering för veganvin men det finns organisationer som certifierar veganviner därav är inte alla veganviner märkta, läs på flaskans innehåll för att vara säker. På Systembolaget.se finns det möjlighet att söka efter ”vegan” för att få tillgång till veganska produkter.

Veganvin blir mer och mer populärt då konsumenter tänker mer och mer på vad de stoppar i sig och på naturen. Efterfrågan ökar inte bara i Sverige utan även i andra länder om Storbritannien där vegankost har blivit mycket större än vad det var för några år sedan. Hos Vinjournalen.se kan du läsa mer om veganvin och om vad konsumenterna tycker.

Vinkylskåp

Goda viner ska man ta hand om och förvara rätt. Det finns olika sätt att förvara viner hemma. Ett hett tips är att skaffa vinkylskåp det hjälper dig inte bara att lagra vinerna utan är också en snygg inredningsdetalj till köket.

Vinkylar finns i många olika storlekar och modeller. Man kan ha de som fristående, bygga in i bänkar eller skåp. Välj det som passar ditt hem bäst.

Köpa vinkylskåp

Vinkylskåp finns att köpa på en del olika ställen, här får du våra bästa tips.

Vinlagring.se

Har snygga vinkylskåp i bra kvalité för ditt hem. Finns i olika storlekar och material.

Elgiganten.se

Har billiga vinkylar i olika modeller.

Elon.se

Har ett bra utbud på olika vinkylar.

Varför vinkylskåp?

Det finns en del fördelar med att använda sig av ett bra vinkylskåp. Det ger vinet de bästa förutsättningarna för att hålla en bra kvalité. En bra vinkyl gör så att du kan avnjuta ditt vin till en perfekt temperatur.

Fördelar med vinkylskåp

Ljus

Ett vinkylskåp har oftast en glasdörr med ett inbyggt UV-skydd vilket gör att vinerna inte utsätts för starkt ljus. Detta är viktigt då starkt solljus skyndar på mognadsprocessen på vinet.

Temperatur

Håller en perfekt temperatur på vinet. Många vinkylskåp har olika temperaturzoner så att man kan förvara olika sorters vin då de behöver lagras i olika temperaturer.

Vibrationer

Vin ska inte utsättas för rörelse därför har många vinkylskåp en inbyggd dämpare som hjälper till att hålla ditt vin perfekt.

Bra luft & lukt

Ett bra vinkylskåp måste kunna hålla borta dåliga lukter och hålla vinet fräscht. Se till att vinkylen är utrustat med kolfiber som motverkar lukter och håller luften ren.