Green n’ Lean

Green n’ Lean är smakrik vegetarisk (vegan) mat för alla som vill äta allergenfritt och ekologiskt hälsosamt - bra för dig och för vår miljö.

Rätter med Green n´ Leans ekologiska produkter

Broccoli-Järpe med kall pepparrotssås och kokt potatis
Broccoli-Järpe med potatisgratäng med Färskost
Broccoli-Järpe med morotsgratäng och purjolök
Broccoli-Järpe, morotspuré, rostad purjolök och kokt potatis.

Rödbets-Bullar á la Lindström
Rödbets-Bullar

Morots-Bullar med potatismos
Morots-Bullar med stuvade makaroner och broccoli
Morots-Bullar med kokt potatis och Currysås
Morots-Bullar med Indisk Palak panir (stuvad spenat)
Morots-Bullar med ris och Jordnötssås
Morots-Bullar på spett med wokade grönsaker

Falafel-Bullar med potatismos
Falafel-Bullar i Pitabröd med Hummus
Falafel-Bullar i Wraps med sallad och Ajvar
Falafel-Bullar i Sallad med citron

Gourmet-Burgare med bröd, sallad och dressing
Gourmet-Burgare med stekt löksky och kokt potatis
Gourmet-Burgare med brunsås, kokt potatis och rårörda lingon.

Vegetarisk Kålpudding på färs av Green n Lean, brunsås, kokt potatis, rårörda lingon
Vegetarisk Pastasås på färs av Green n Lean med spaghetti

Rödbets-Bollar á la Lindström - 10 portioner
Med kokt potatis och brunsås.
60 st Rödbets-Bullar a 17 gr/st
2 kg Potatis, skalad och kokt
1 L Brunsås

Recept på brunsås:
2 msk Rapsolja (helst ekologisk)
1 st Gul lök, finhackad
2 msk Bovetemjöl eller Maizenamjöl
2 msk Vegetabilisk buljong
9 dl Vatten
1 msk Tamarisås (OBS. Innehåller Soja, som kan uteslutas) Havssalt, Vitpeppar och kryddpeppar (helst nymalen)

Värm oljan i kastrull, tillsätt den finhackade löken och låt fräsa tills den blivit mjuk och fått en gyllenbrun färg

Tillsätt vattnet och buljongen och koka upp under omrörning

Tillsätt lite av vattnet i mjölet och blanda in den kokande såsen under omrörning till rätt konsistens. Obs: När såsen svalnar blir den ofta lite tjockare

Tillsätt Tamari-såsen, avsmaka av med salt och peppar

Servera med en fräsch grönsallad med en lätt vinägrett dressing till.

Höstsallad med Rödbets-Bullar - 10 portioner
Höstsallad på höstens salladssorter med Rödbetsbullar, serveras med pepparrotsdressing.

Ta lika delar sallad - Roman-, Frisé-, Spenat och/eller Ekbladsallad
Skölj och skiva ett knippe rädisor

Tvätta och finstrimla en halv purjolök

Tvätta och tärna en gurka i ca 2 cm stora bitar

Blanda alltsammans i en skål och slå på dressingen.

Dressing:
1 dl Olivolja eller annan vegetabilisk olja
2 msk Äppelcidervinäger
½ tsk Salt
1 krm. Vitpeppar
1 msk Färsk riven pepparrot, eller kapris (finhackad eller hela)
1 msk Dijon senap

Blanda ingredienserna och häll på lagom mängd dressing
Vid servering, värm upp Rödbetsbullarna till ca 45 grader som läggs i salladen

Potatismos -10 portioner
3 kg Potatis, skalad (helst ekologisk)
3 dl Ris- eller havremjölk
Havssalt
Vitpeppar (helst nymalen)
Kryddpeppar (helst nymalen)

Skala och koka potatisen i lätt saltat vatten tills den mjuknar (ca 25 min)

Häll av vattnet, mosa potatisen, tillsätt mjölken, avsmaka med kryddorna

Servera med Morots-Bullar som värmts i ugn ca 10 min på 150º.
Serveras t.ex. med en vitkålssallad med lätt vinägrett dressing eller rårivna morötter – pressa lite citron över.

Stuvade fullkornsmakaroner - 10 portioner
Fullkorns makaroner är betydligt hälsosammare, håller lägre GI värde, är näringsrikare och mer mättande.

700 gr Fullkornsmakaroner
2 L Mjölk ekologisk, soja eller havremjölk.
1 tsk Havssalt
Mald kryddpeppar

Häll allt i en kastrull och låt koka i 10-12 min.
För en krämigare konsistens red av mjölken med lite maizena-mjöl eller arrowrot.

Currysås - 10 portioner
3 msk Rapsolja (helst ekologisk)
3 msk Bovetemjöl (sikt)
1 st Gul lök, finhackad
1 st Grönt äpple, skalat och finhackat (alt. Äppelmos som ersättare)
10 dl Kokosmjölk
3 msk Currykrydda (välj önskad styrka)
1 msk Pressad lime eller ½ citron
Havssalt

Värm upp oljan i kastrull, tillsätt curry, låt fräsa i 2 minuter på medelhög värme, tillsätt löken och äpplet, låt fräsa ihop tills löken blivit mjuk men ej fått färg. Om äppelmos används tillsätt det sist

Tillsätt mjölet och vispa väl under ca 2 min

Tillsätt Kokosmjölken och vispa kraftigt

Smaka av med salt och ev. ytterligare curry och tillsätt pressad lime/citron

Sila såsen och värm upp den före servering

Palak panir (stuvad spenat med ost): 10 portioner
3 msk Rapsolja (helst ekologisk)
3 msk Bovetemjöl eller maizenamjöl
1 st Purjolök, finstrimlad
10 dl Vatten
2 msk Vegetabiliska buljong
1 kg Hel spenat, färsk eller frusen
3 msk Spiskummin malen
1 msk Koriander malen
1 msk Ingefära, färsk riven
5 dl Färsk riven ost
Havssalt

Värm oljan i kastrull, tillsätt kryddorna, fräs 1 minut, tillsätt purjolöken, fräs ihop tills löken blivit mjuk men ej fått färg.

Tillsätt mjölet och vispa runt väl under ca 2 min.

Tillsätt vatten och vispa kraftigt.

Tillsätt buljongen och den finskurna spenaten och låt koka upp.

Tillsätt den rivna osten och smaka av med salt – krydda enligt önskemål

Jordnötssås - 10 portioner
3 msk Bovetemjöl eller maizenamjöl
1 dl Vatten
2 msk Vegetabilisk buljong
200 gr Jordnötter som körs i mixer
10 dl Cocosmjölk
Havssalt
Vitpeppar

Koka upp Cocosmjölken i en kastrull tillsammans med de mixade jordnötterna

Rör ut mjölet i vattnet under omrörning tills den kokande Cocosmjölken fått lagom tjock konsistens.
Avsmaka med salt och peppar.

Pepparrotssås - 10 portioner
3 msk Rapsolja (helst ekologisk)
3 msk Bovetemjöl eller maizenamjöl
1 dl Färskriven pepparrot
10 dl Havremjölk (ekologisk)
Havssalt
Vitpeppar

Värm upp oljan i kastrull, tillsätt mjölet och vispa väl under ca 2 min

Tillsätt mjölken och vispa kraftigt under uppkok - låt koka minst 5 min

Tillsätt pepparroten, avsmaka med salt och peppar

Potatisgratäng med Färskost - 10 portioner
OBS: Det här receptet kan verka fett, men vi får aldrig vara rädda för lite fett som kroppen behöver för att ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E, och K vars uppgifter bl.a. är att stärka kroppens immunförsvar. Därför har vi tagit med det här receptet för lite festligare tillfällen. GI värdet på rätten ligger över snittgränsen, men tillsammans med Green n´ Leans fiberrika innehåll blir det totala GI värdet tillfredsställande.

3 kg Potatis med skal som skivas (ekologisk)
1 msk Rapsolja (helst ekologisk)
600 gr Färskost typ. Philadelphia ost eller motsvarande.
2 st Gul lök, fint skivad
10 dl havremjölk
Havssalt
Svartpeppar malen

Smörj en ugnssäker form med oljan

Varva potatisen med lök och klicka ut osten. Krydda med salt och svartpeppar mellan varje lager. Var sparsam med saltet om osten redan innehåller salt.
Häll över mjölken och placera i ugn på 225 C under ca 60 minuter.

Morotspuré - 10 portioner
1 kg Morötter skalade och skivade (helst ekologiska)
2 dl Vatten
½ st Vegetabilisk buljongtärning
1 dl Havregrädde
Havssalt
Kryddpeppar nymalen
Cayennepeppar malen
Koka morötterna i buljongen ca 10 min tills dom mjuknat.

Kör morötterna i mixer med buljongen och tillsätt Havregrädden.

Krydda med salt (om det behövs) och peppar samt smaka av försiktigt med lite cayennepeppar för att uppnå önskad kryddstyrka

Serveras varm eller kall som tillbehör till måltiden.

Morotsgratäng med purjolök: 10 portioner
3 kg Morötter, tvättade och skivad 1 cm (ekologiska)
1 msk Rapsolja (helst ekologisk)
2 st Purjo lök, fint skivad
10 dl Havremjölk
Havssalt
Kryddpeppar nymalen

Smörj en ugnssäker form med oljan

Varva morötterna med purjolök och krydda med salt och peppar mellan varje lager.

Häll över mjölken och placera i ugn på 225 grader under ca 60 minuter

Vegetarisk Kålpudding med brunsås - 10 portioner
Kokt potatis och rårörda lingon och saltgurka.
1,5 kg Vegofärs av Green n' Lean
1 kg Vitkål, skuren i bitar om 2x2 cm (ekologisk)
2 msk Sirap
5 st Potatisar, kalla kokta och pressade (ekologisk)
2 dl Havremjölk (ekologisk)
1 dl Maizena mjöl
Havssalt
Vitpeppar, nymalen
Kryddpeppar, nymalen

Blanda potatisen med mjölken, tillsätt mjölet och blanda i färsen och krydda tills önskad styrka. Peppar och delvis saltsmaken avtar en aning efter uppvärmning så krydda inte alltför sparsamt

Bryn vitkålen i oljan tills den fått gyllenbrunn färg och blivit mjuk

Blanda den brynta kålen med färsen
Lägg smeten i ugnssäker form och grädda i ugn ca 30 min i 175 C

Serveras med kokt potatis, brunsås, rårörda lingon och inlagd gurka, samt en grönsallad

Hoppa över brunsåsen för ett smalare alternativ

Vegetarisk pastasås på Green n Lean-färs med spaghetti - 10 portioner
1 kg Green n Lean-färs
1 st Gul lök, finhackad
2 L Krossad tomat
1 dl Tomatpuré
3 klyftor Vitlök (kan väljas bort om så önskas)
1 msk Grovmalen Sv.peppar
1 dl Basilika torkad
Vegetabilisk buljong motsv. 2 Liter vätska
Olivolja att bryna löken i
Salt

Skala och finhacka löken, bryn den i en stor kastrull tills den fått en gyllenbrun färg

Tillsätt färsen som får brynas av lite lätt

Tillsätt de krossade tomaterna, tomatpurén, vitlöken, kryddorna och buljongen

Låt koka upp under omrörning, späd med vatten till önskad konsistens OBS: Färsen sväller en del under varmhållning.

Avsmaka med mer salt och peppar

Serveras med kokt fullkornspasta och en god vitkålssallad

Falafel-bullar i Pitabröd
I pitabrödet läggs, lite skivad lök, sallad, skivade rädisor, krossad tomat och Hummus samt 4 st Falafel-Bollar

Recept:
Hummus görs på mixade kokta kikärtor, sesampasta (tahini), salt, spiskummin och koriander samt 1 kram finhackad Fefferoni. Jag ersätter olivoljan med lite färskpressad citron – både godare och nyttigare tycker jag

Servera gärna med lite Tzatziki (avrunnen yoghurt med strimlad gurka, kryddad med vitlök och salt

Wraps med Falafel-Bullar
Tunnbröd med sallad, purjolök, Ajvar (krydda paprikamos) samt 5 Falafel-Bullar som värmts upp till ca 50 grader.

Sallad med citron och Falafel-Bullar
Tre sorters sallad (gärna olika färger), skivad rädisa, tärnad gurka, skivad vårlök eller motsvarande cocktail tomater och uppvärmda Falafel-Bullar med citrondressing.

Dressing:
1 dl Olivolja
0,5 dl Citron färskpressad
0,5 tsk Fling-Salt

Potatisgratäng med Färskost - 10 portioner
Det här receptet kan kanske låta fett, men vi får aldrig vara rädda för lite fett som behövs för kroppens upptag av de fettlösliga vitaminerna A, D, E, och K vars uppgift bl.a. är att stärka kroppens immunförsvar. Därför har jag tagit med detta recept som kan användas vid lite festligare tillfällen. Observera att GI värdet på hela rätten ligger över snittgränsen

3 kg Potatis med skal som skivas (ekologisk)
1 msk Rapsolja (helst ekologisk)
600 gr Färskost typ. Philadelphia ost motsv.
2 st Gul lök, fint skivad
10 dl Sojamjölk eller havremjölk
Havssalt
Svartpeppar malen

Smörj en ugnssäker form med oljan.

Varva potatisen med lök och klicka ut osten samt krydda med salt och svartpeppar mellan varje lager. var sparsam med saltet om osten redan innehåller salt.

Häll över mjölken och ställ in i ugn på 225 C under ca 6 minuter.

Morotspuré - 10 portioner
1 kg Morötter skalade och skivade (helst ekologiska)
2 dl Vatten
½ st Vegetabilisk buljongtärning
1 dl Havregrädde
Havssalt
Kryddpeppar nymalen
Cayennepeppar malen

Koka morötterna i buljongen ca 10 min tills dom blivit mjuka

Kör morötterna i mixer med buljongen och tillsätt havregrädden

Krydda med salt (om det behövs) och peppar samt smaka av försiktigt med lite cayennepeppar för att uppnå en lätt kryddig smak

Serveras varm eller kall som tillbehör till måltiden

Morotsgratäng med purjolök - 10 portioner
3 kg Morötter, tvättade och skivad 1 cm (ekologiska)
1 msk Rapsolja (helst ekologisk)
2 st Purjo lök, fint skivad
10 dl Sojamjölk eller havremjölk
Havssalt
Kryddpeppar nymalen

Smörj en ugnssäker form med oljan.

Varva morötterna med purjolök och krydda mellan varje lager med salt och peppar

Häll över mjölken och ställ in i ugn på 225 grader under ca 60 minuter

Vegetarisk Kålpudding med brunsås - 10 portioner
kokt potatis och rårörda lingon och saltgurka.
1,5 kg Green n Lean-färs
1 kg Vitkål, skuren i bitar om 2x2 cm (ekologisk)
2 msk Sirap
5 st Potatisar, kalla kokta och pressade (ekologisk)
2 dl Havremjölk (ekologisk)
1 dl Maizena mjöl
Havssalt
Vitpeppar, nymalen
Kryddpeppar, nymalen

Blanda potatisen med mjölken samt tillsätt mjölet och blanda i färsen samt krydda enligt önskemål. Peppar och delvis saltsmaken avtar en aning efter uppvärmning så krydda inte alltför sparsamt

Bryn vitkålen i oljan tills den fått gyllenbrunn färg och blivit mjuk

Blanda den brynta kålen med färsen
Lägg smeten i ugnssäker form och grädda i ugn ca 30 min i 175 C

Serveras med kokt potatis, brunsås, rårörda lingon och inlagd gurka, samt en grönsallad

Obs: brunsåsen kan hoppas över om man vill ha ett smalare alternativ

Vegetarisk pastasås på Green n Lean-färs med spaghetti - 10 portioner
1 kg Green n Lean-färs
1 st Gul lök, finhackad
2 L Krossad tomat
1 dl Tomatpuré
3 klyftor Vitlök (kan väljas bort om så önskas)
1 msk Grovmalen Svartpeppar
1 dl Basilika torkad
Vegetabilisk buljong motsv. 2 Liter vätska
Olivolja att bryna löken i.
Salt

Skala och finhacka löken och bryn den i en stor kastrull till gyllenbrun färg.
Tillsätt färsen som får brynas av lite lätt

Tillsätt de krossade tomaterna, tomatpurén, vitlöken, kryddor och buljong

Låt koka upp underomrörning och späd med mer vatten till önskad konsistens. OBS: Färsen sväller en del under varmhållning.
Smaka av med mer salt och peppar för bästa smak.

Serveras med kokt fullkornspasta och en god vitkålssallad

Falafel-Bullar i Pitabröd
Lägg i Pitabröd, lite skivad lök, sallad, skivade rädisor, krossad tomat och Hummus samt 4 st Falafel-Bullar

Recept:
Hummus görs på mixade kokta kikärtor, sesampasta (tahini), salt, spiskummin och koriander samt 1 krm finhackad Fefferoni. Vi har ersatt olivoljan med lite färskpressad citron – som vi tycker är både godare och nyttigare

Servera gärna med lite Tzatziki (avrunnen yoghurt med strimlad gurka, kryddad med vitlök och salt

Wraps med Falafel-Bollar
Tunnbröd med sallad, purjolök, Ajvar (krydda paprikamos) samt 5 Falafel-Bullar som värmts upp till 50 grader.

Sallad med citron och Falafel-Bullar
Tre sorters sallad (gärna olika färger), skivad rädisa, tärnad gurka, skivad vårlök motsv. cocktail tomater och uppvärmda Falafel-Bullar med citrondressing.

Dressing
Blanda
1 dl Olivolja
0,5 dl Citron färskpressad
0,5 tsk Fling-Salt

Goda såser till Green n’ Lean:

Tomatsalsa medelstark:

1 kg krossade tomater
0,5 st finskuren purjolök
2 klyftor Vitlök krossade
1 tsk grovmalen Svartpeppar
4 teskedar havssalt
1 rågad tsk Sambal Olek
2 ca finhackad färsk ingefära
1 dl Chili sauce

1. Lägg allt i en kastrull och låt koka upp under omrörning.

2. Låt svalna och förvara kylt.

Tzatziki

I hink (1 kg) Turkisk Yoghurt (eller vanlig yoghurt som fått rinna av i silduk under natten)
2 st normalstora gurkor, rivs grovt och läggs i sil för en stunds avrinning.
1 tsk grovmalen Svart peppar
2 tsk havssalt
3 klyftor vitlök, krossade
0,5 citron, färskpressad
2 tsk Sambal Olek

1. Blanda ingredienserna i en hink och rör om.

2. Avsmaka med mer kryddor

3. Förvara kylt.

Koriander dressing

I hink (1 kg) Turkisk Yoghurt (eller vanlig yoghurt som fått rinna av i silduk under natten)
2 st normalstora gurkor, riv grovt och lägg i sil där dom får rinna av en stund.
1 knippe färsk Koriander
2 tsk havssalt
1 st finhackad gul lök
1 st lime, färskpressad

1. Blanda hälften av yoghurten med koriandern och mixa i mixer tills det blir en grön smet.

2. Tillsätt övriga ingredienser och resten an yoghurten och rör om

3. Förvara kylt

Pepparrots dressing

1 hink (1 kg) Turkisk Yoghurt (eller vanlig yoghurt som fått rinna av i silduk under natten)
1 dl riven pepparrot.
1 msk havssalt

Blanda alla ingredienser och för vara kylt.

Jordnötssås

200 gr Jordnötssmör gärna med bitar.
2 dl Kokosmjölk
1 tsk Kokosfett
1 st Röd lök finhackad
2 klyftor Vitlök krossad
1/2 tsk Feferoni stark, finhackad
1 tärning vegetabilisk buljong (eller 1 msk Shiro Miso pasta)
Havssalt

1. Stek rödlöken, vitlöken och Feferoni i kokosfettet tills löken blivit mjuk men ej fått färg.

2. Tillsätt jordnötssmöret och blanda väl

3. Tillsätt kokosmjölken samt buljongpastan (Shiro Miso)

4. Låt koka upp under omrörning. Smaka av med salt vid behov.

5. OBS: Jordnötssåsen är nu ganska lös men den stelnar då den kallnar.

6. Låt svalna och ät den ljummen eller rumstempererad.

7. Förvaras i kyl. Hållbar ca 1 vecka i kyl.

Vi välkomnar era egna förslag på recept som baseras på Green n Leans produkter.
Vi vill gärna stimulera fler att äta välsmakande vegetarisk hälsosam mat - bra för dig själv och miljön